Konst i Gallerian

I samarbete med Stockholm konst lyfter vi kvinnliga förebilder genom tiderna i konstprojektet “Illuminate Herstory”. Projektet grunades i Irland 2017 i syfte att uppmärksamma kvinnliga förebilder idag och historiskt. Sedan 2018 äger utställningen rum på flera platser runt om i världen samtidigt. 
Från och med fredag 31 januari till och med måndag 3 februari kommer du som besöker Gallerian att kunna se verk av Lenke Rothman, Birgit Ståhl-Nyberg och Margareta Renberg visualiseras på stora skärmar i mitten av Gallerian. 

Vi har tagit reda på lite mer om de tre konstnärerna för dig som vill lära dig mer om dessa inspirerande kvinnor.

Lenke Rothman (1929–2008) 

Lenke kom till Sverige år 1945 efter att ha överlevt Nazitysklands koncentrationsläger. Hon arbetade med många olika tekniker, men framför allt collage blev en viktig uttrycksform för henne. I konsten speglas hennes traumatiska krigsupplevelser och starka minnen från barndomen, där moderns kläder och hemmets textiler spelade en central roll. 

Birgit Ståhl-Nyberg (1928–1982) 

Ståhl-Nybergs konst präglas av insikter om det problemfyllda storstadslivet och hon hämtade sina motiv från det urbana livet som engagerade henne. Birgit Ståhl-Nyberg ville uppmana betraktaren att ta ställning, och i sin konst visade hon ofta på sociala missförhållanden, som gestaltades i symboliska scener.

Margareta Renberg (1945–2005) 

Renberg var som konstnär väldigt originell och skildrade det absurda i vardagens lunkande flöde. Hon målade surrealistika målningar med mestadels ljusa och svala färger. Margareta Renberg skrev även dikter och fick stor framgång som poet trots att hon bara gav ut en diktsamling under sin livstid – En tatuerad dams memoarer (1974).

Publicerad: