Skärp synen

Marina Kereklidou jobbar som Creative Director på Synsam och ansvarar för att hålla ihop alla delar i Synsams varumärke. Bakom sig har hon en tjugoårig karriär i modebranschen då hon bland annat jobbat som stylist, designer och modechef på tidningen BON. Vi har frågat henne vad man bör tänka på när man ska köpa nya glasögon, och vilka trender som gäller i höst.

Om jag skulle köpa nya glasögon i höst, vilka trender ska jag hålla utkik efter?

Glasögonmodet i Sverige hösten 2019 följer de stora internationella trenderna. Här några spaningar:

 • Oversized. Men var försiktig så att bågarna inte är alltför stora.
 • Kristallfärgade bågar. Finns i otaliga nyanser, var noga med att välja en nyans som passar just dig och dina färger.
 • Tjocka acetatbågar i bruna nyanser. Detta ger en skön 1970-talslook á la monsieur Yves Saint Laurent.
 • Tunna metallbågar. Gärna i nya spännande geometriska former som oktogonen eller hexagonen.
 • Matrix-inspirerade smala bågar. Hemskt gärna i svart.
 • Sportbågar. "Den snabba bågen” som passar både till vardag och fest, och inte bara i träningssammanhang.
 • Ljusa glas på solglasögonbågar. Så kallade caféglasögon, som går bra att bära inomhus.
 • Kattiga bågar. Inspirerade av 1950-talsstilen. Gärna i en enkel grundfärg som rött, svart eller vitt.
 • Sustainable Choice-bågen. Miljömedvetenheten är hög även inom glasögonbranschen och här har just Synsam mycket att välja på, till exempel Fellepinis sea2see Collection – bågar till hundra procent gjorda av återvunnen plast från havet.
  Ett annat alternativ är acetatbågarna från Stella McCartney och EOE som tillverkats av biologiskt nedbrytbart material. Vi på Synsam vill dessutom ta ett ännu större ansvar och lanserar därför Synsam Circular, vilket betyder att vi samlar in gamla bågar och ger dem nytt liv. I samarbete med EoE återvinner vi sedan acetatet och framställer nya bågar. Detta är självklart steg i rätt riktning år 2019, återvinning är framtiden.

Vad är viktigt att tänka på när jag köper nya glasögon?

Be om att få träffa en av våra stilexperter i en av Synsams butiker. De går lyhört igenom dina behov och kan guida dig till riktigt snygga bågar som passar just dig.

Jag har hittat ett par sjukt snygga bågar, men tyvärr sitter de inte så bra på min näsa. Kan jag göra något åt det eller borde jag satsa på en annan modell?

Då finns det två alternativ. Ett: operera näsan så att den passar bågen. Eller, skämt åsido, två: be om hjälp att hitta en båge som är lika snygg men som passar lite bättre för just din näsa. Vi har ett jättestort sortiment med många olika varumärken, det går alltid att hitta den rätta bågen med perfekt passform.

Vilken är din favoritdesigner, när det kommer till glasögonbågar?

Jag har en förkärlek för Gucci, Saint Laurent, Tom Ford, Prada, Stella McCartney och Celine. Men sedan är jag ju också en inbiten modetjej så vad annat kunde man förvänta sig, haha.

Publicerad: