Gallerian fyller 45 år!

Vid invigningen den 8 oktober 1976 var Gallerian Sveriges första av sitt slag. Sedan dess har vi blivit en självklar stockholmsikon och shoppingdestination för såväl stockholmare som turister – och ett kontrastrikt nav för folkliv, populärkultur och subkulturer.

Sedan öppningen har uppskattningsvis omkring 800 miljoner besökt oss. För att fira vår historia och 45-årsjubileum anordnas nu en utställning med blandade röster från de människor som under åren har besökt och format Gallerian.

Bland de som har delat med sig av sina upplevelser finns en hel del kända namn. Caroline af Ugglas, Per Holknekt och Lasse Åberg är några av de som berättar om sina minnen från Gallerian, men även flera välbekanta ansikten som har varit verksamma i Gallerian under decennier.Genom åren har Gallerian blivit en mötesplats för människor från alla generationer, kulturer och med alla tänkbara intressen. Vi har blivit ett landmärke för Stockholm och en symbol för Sveriges folkliv. Gallerian har varit i ständig förändring under dessa 45 år, och innan utvecklingen fortsätter med nya händelser och satsningar – såsom öppnandet av IKEA:s första cityvaruhus 2022, summerar utställningen den tid som varit och några av de många händelser som format Gallerian under åren.

Utställningen invigs måndagen den 4 oktober på Kocks torg och pågår till och med söndagen den 31 oktober.

Publicerad: